Koncepcja sześciu smaków
Dzięki Ajurwedzie i jej koncepcji smaków możemy wpływać na organizm ( profilaktyka, odchudzanie i leczenie ) poprzez odpowiednią dietę. Jeżeli ktoś jada tylko 3 spośród smaków, nie dostarcza organizmowi wszystkiego co niezbędne do homeostazy, czyli równowagi organizmu, emocjonalnej i fizycznej. Stwarza to nasilające się łaknienie na te smaki, które jemy i doprowadza to do uzależnień. Mamy do wyboru 6 smaków:
- Słodki – ciężki, wilgotny, zimny
- Słony – ciężki, wilgotny (nawilża) , gorący
- Kwaśny – lekki, wilgotny ( nawilża) , gorący
- Ostry – lekki, suchy ( zmniejsza ilość płynów) , gorący
- Gorzki – lekki, suchy, zimny
- Cierpki – ciężki, suchy, zimny
Co możemy przypisać smakom? Intensywność zimna lub gorąca odnosi się do mocy trawienia oraz rozgrzania lub wychłodzenia organizmu.
- smaki rozgrzewające będą zwiększały ogień trawienny ( ostry, kwaśny, słony)
- smaki wychładzające, spowalniają metabolizm, trawienie (gorzki, cierpki, słodki)
- ciężkości lub lekkości odnosić się do zwiększenia lub zmniejszenia masy ciała
Smaki to nie tylko produkty żywnościowe, smaki maja również zioła. Im przypisuje się również działanie i skuteczność dla danej dosza. Smaki, w których dominuje żywioł ziemi lub wody‚ będą pomagały w wytworzeniu w ciele ciężkości, stabilności, osadzenia oraz spójności. Pomagają również budować nasze ciało, dzięki zwiększeniu ilości tkanki tłuszczowej oraz płynów, dzięki którym sprawnie funkcjonujemy. W tym przypadku najlepszym smakiem będzie słodki, składający się głównie z żywiołu ziemi i wody. Elementy eteru, powietrza i ognia to żywioły wchodzące w skład smaków pomagających osuszyć, pobudzić i nadać lekkość ciału dzięki redukcji jego masy, pomagają również w oczyszczeniu go z toksyn. Najsilniej będą oddziaływały smaki gorzki oraz ostry.
Właściwości sześciu smaków:
- Smak słodki działa łagodząco na umysł i nerwy oraz bierze udział w budowaniu tkanek ciała, jest to smak najważniejszy ( zboża, owies, ryż, proso, płatki owsiane, orkiszowe, kasza jaglana, buraki, gotowana marchew, pietruszka, dynia, winogrona, gruszki, suszone owoce)
- Smak słony nawilża tkanki i wzmaga trawienie,
- Smak kwaśny pobudza apetyt i rozgrzewa organizm,
- Smak ostry wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej oraz pobudza trawienie,
- Smak gorzki wspomaga oczyścić organizm z toksyn,
- Smak cierpki posiada właściwości lecznicze i oczyszcza krew.
Działanie smaków w umiarkowany sposób przy homeostazie organizmu, będzie działało pozytywnie na organizm, natomiast nadmiar i monotematyczność diety będzie stymulowało konkretną doszę w nadmiarze. Zbyt długa stymulacja może spowodować zaburzenia. Gdy organizm jest w stanie równowagi odczuwa subtelny smak słodkiego, który pozyskany jest z żywności i nie odczuwamy potrzeby spożywania słodyczy.
Smak słodki ma działanie wychładzające. Jaki ma wpływ na różne dosze?
- Pitta uspokaja, chłodzi i ugruntowuje.
- Vatta umiarkowanie, uspokaja, ale tylko na chwilkę, później przyjdzie zmęczenie wyczerpanie i rozdrażnienie.
- Kapha uwielbia słodki smak, jedząc wytrąca się z równowagi, staje się cięższa, letargiczna i rozleniwiona, układ trawienny spowolniony.
Słodki smak ma działanie wychładzające, dobrze skorzystać z przypraw, które zredukują schładzanie sa nimi: kardamon, mielony imbir, cynamon, anyżek. Na poziomie emocjonalnym słodki smak wiąże się z miłością i bezpieczeństwem. Brak miłości i bezpieczeństwa może wiązać się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na słodkie.
Uwaga dla smakoszy MIODU!
Nauka potwierdza, że podgrzewanie i gotowanie miodu rzeczywiście ma negatywny wpływa na jego właściwości. Podczas tych procesów dochodzi do dezaktywacji enzymów i probiotyków w nim zawartych. Temperatura, w której zaczyna dochodzić do szkodliwych procesów to 40-48°C. Najbardziej niepokojący rezultat podgrzanego miodu to wzrost organicznego związku chemicznego jakim jest HMF(hydroksymetylofurfural). Jest to substancja szkodliwa dla pszczół i człowieka, posiada negatywne skutki i „może działać jak trucizna”.
Oddziaływanie 6 smaków na dosze (dosha)
Idealny codzienny tryb życia dla różnych typów
Ajurweda zaleca, by codzienny tryb życia pozostał w zgodzie z godzinami przypisanymi dla danej doszy. To nie znaczy, ze mamy pracować po nocy, ale pokazane są tu aktywności naszej Dosha. Odpoczywać trzeba całą noc, wg najnowszych badaniach naukowych, jest to profilaktyki pewnej grupy chorób nowotworowych oraz oddziałuje to na długość i jakość naszego życia. Każda osoba, która chodzi późno spać naraża się na nadciśnienie, bezsenność, zaparcia i lęki. Natomiast opuszczanie posiłku w ciągu dnia, kiedy jest ogień trawienny, powoduje atakowanie siebie samego, swoimi enzymami trawiennymi, wniosek jest taki, że „zjadasz sam siebie i niszczysz” Brak posiłku w ciągu dnia może nasilać złość i skłonność do agresji oraz rozwój chorób autoimmunologicznych.
Wprowadzenie kilku zmian w swoim życiu oraz zmiana „niezdrowych” nawyków, wprowadzenie jakiejkolwiek aktywności fizycznej, spowoduje homeostazę organizmu, życie z harmonią zgodnie z NATURĄ. Nie ma cudownej metody wyleczenia z choroby bez zmiany siebie samego i stylu życia. Jak jesz posiłek skup się na trawieniu, a nie na oglądaniu filmu …