Dwuletnia roślina z rodziny selerowatych. Kiedyś rosnąca dziko, teraz najczęściej uprawiana w odmianie korzeniowej i naciowej. Cenne właściwości pietruszki znane są już od ponad 2000 lat. Wykorzystywana jest ona w całości: korzeń, liście oraz owoce. Bogata w olejki eteryczne takie jak: apiol, mirystycynę oraz terpeny, flawonoidy, chlorofil, kumaryny, witaminę C, A, B, E i K, fosfor, magnez, potas, żelazo dobrze wpływa na cały nasz organizm.
Świeża nać pietruszki zachowuje najwięcej właściwości odżywczych. Jest bardzo bogata w prowitaminę A. Można ją używać jako przyprawę do potraw. Sporą część swoich drogocennych właściwości zachowuje w postaci suszonej jak i mrożonej. Gotowana natomiast traci część zalet zdrowotnych, m.in. staje się uboższa w witamina C ( jest jej 3 razy więcej niż w owocach cytrusowych). Najodpowiedniejszą porą na zrywanie liści pietruszki jest poranek, wtedy nie ma dużego słońca i liście szybko nie zwiędną. Chcąc ususzyć liście pietruszki, należy je położyć na płaskiej powierzchni i pozostawić w miejscu zacienionym i bezwietrznym. Liście można mrozić np. w foremkach na lód albo przechowywać w woreczkach foliowych.
Napary i napoje z pietruszki to domena medycyny naturalnej. Pietruszka ma działanie moczopędnie, dlatego wskazana jest dla osób zmagających się z chorobami nerek oraz układu moczowego. Świetnie sprawdza się w anemii (bogactwo witaminy C w połączeniu z żelazem), reumatyzmie czy problemach ze wzrokiem (prowitamina A). Mając właściwości antyseptyczne wspomaga hamowanie rozwoju patogenów w organizmie. Pietruszka usuwa również skutecznie toksyny z organizmu. Pietrucha stanowi jedno z najlepszych, najcenniejszych źródeł witaminy K, która to bierze udział w procesie krzepnięcia krwi (warto pamiętać, że syntetyczna K może wzmagać rozpad erytrocytów, wspierając rozwój anemii). Działa także dobroczynnie na układ trawienny, zmniejsza odczucie przepełnienia jelit.
Pietruszka ma także właściwości wiążące związki lotne np. z czosnku – skutecznie odświeżając oddech – maskując nieprzyjemny oddech. W ofercie Calivita znajduje się Garlic Caps (czosnek z pietruszką) – świetny na odporność, wspomagająco w przeziębieniach, obniża również ciśnienie i jest naturalnym prebiotykiem – korzystnie wpływa na kolonizacje probiotyków. Czosnek z pietruszką wspiera damskie przypadłości, wspomaga i przynosi ulgę w bolesnych menstruacjach, działa rozkurczająco na mięśnie miednicy, a dla Panów korzystnie wpływa na problemy z prostatą.
Ważne dla kobiet w stanie błogosławionym, żeby nie stosowały wyciągów z pietruszki, ponieważ zawarty w owocach apiol (olejek eteryczny) wywołuje skurcze macicy, co z kolei może spowodować poronienie. Oczywiście normalne spożywanie naturalnej pietruszki jest wskazane ze względu na wysoka zawartość witamin i składników odżywczych. Przeciw wskazaniem mogą być także stany zapalne nerek, dializy ( konsultacja z lekarzem) oraz nadwrażliwość na ten składnik.
Na co pietruszka i w czym może nam pomóc?
- pomaga przy problemach nefrologicznych, problemy z przewlekłymi infekcjami pęcherza moczowego,
- łagodzi bóle menstruacyjne, korzystnie działa przy pierwszych miesiączkach u nastolatek,
- pomocny przy przeroście gruczołu krokowego,
- odświeża oddech, korzystne dla osób, które palą papierosy, ( problem z nieprzyjemnym zapachem z ust polecam kuracje ParaProtex- em oraz wspomagamy trawienie i obniżamy pH żołądka,, co jest bardzo istotne,zeby były prawidłowe procesy trawienia.
- układ kostno-stawowy: reumatyzm;
- liście pietruszki, wskazane przy wspomaganiu leczenia astmy,
- problem z przewlekłym kaszlem i płytkim oddechem,
- korzeń pietruszki reguluje trawienia, dobry na wzdęcia, zatrzymywanie wody, gazy tzw, wiatry, dolegliwości wątroby,
- problemy z krążeniem, wspomaganie regulacji ciśnienia,
- regeneracja skóry, można robić, przygotowywać okłady.
Okłady z natki pietruszki – osoby, które mają alergie, powinny sprawdzić na niewielkiej powierzchni.
- Cienie pod oczami – skutecznie rozjaśnia nam pietruszka, stosujemy 2 razy w tygodniu maseczkę, napar z pietruszki. Przygotowujemy napar z natki pietruszki ( 2 szklanki wrzącej wody i odstawimy na kilka godzin, następnie przecedzamy i możemy stosować jako tonic, lub można również przygotować jako chłodny okład namoczyć naparem gaze i włozyc do zamrażalnika na chwilę, aby mocno się schłodziła i przymarzła.
- 1 pęczek posiekanej pietruszki plus 2 łyżki śmietany powyżej 20 % tłuszczu – maseczka na 20 minut na powieki, ale również można położyć na cała twarz.