Czarny pieprz (Piper nigrum) to popularne zioło o intensywnym, pikantnym smaku, które jest powszechnie stosowane w kuchni oraz w medycynie naturalnej.
Właściwości czarnego pieprzu obejmują działanie rozgrzewające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawiera substancje takie jak piperynę, która odpowiada za jego charakterystyczny smak i zapach, a także witaminy, sole mineralne i flawonoidy.
Czarny pieprz stosowany jest w ziołolecznictwie przede wszystkim jako środek poprawiający trawienie. Działa stymulująco na produkcję soków żołądkowych, co ułatwia trawienie pokarmu. Ponadto, może pomóc w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, wzdęć oraz niestrawności.
Zioło to używane jest również jako środek wspomagający odchudzanie, ze względu na zdolność do pobudzania metabolizmu i redukcji tkanki tłuszczowej. Ponadto, czarny pieprz znany jest z właściwości antybakteryjnych, dzięki czemu może być stosowany w leczeniu infekcji bakteryjnych.
Warto jednak pamiętać, że czarny pieprz może działać drażniąco na układ pokarmowy oraz układ moczowy, dlatego należy stosować go ostrożnie i z umiarem. Przed rozpoczęciem suplementacji ziołem czarnego pieprzu zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub specjalistą ds. ziołolecznictwa.
Pieprz czarny to nie tylko walory smakowe, ale posiada on również wartości lecznicze. Ojczyzną pieprzu czarnego jest południowo-wschodnia Azja, dziś jednak uprawiany jest w wielu regionach świata. Pieprz czarny to pnący krzew, których owoce suszą się na słońcu i nabierają wartości leczniczych dopiero po 3 latach. Za jego charakterystyczny, ostry smak odpowiedzialna jest piperyna, która znajduje się w skórce pieprzu. Pieprz biały to owoce dojrzałe, które moczy się w morskiej wodzie i po namoczeniu usuwa zewnętrzną osłonkę. Leczniczym składnikiem pieprzu jest olejek eteryczny, który jest bardzo mocny i należy go bardzo ostrożnie stosować. Pieprz wzmacnia działanie innych przypraw, ale również niektórych leków ziołowych i antybiotyków.
Pieprz zawiera w swoim składzie:
- związki żelaza, magnezu, wapnia, potasu, manganu, witaminy A i C, cynku, chromu, oraz piperyna, która wspomaga walkę z otyłością, powodując zmniejszenie się tworzenia nowych komórek tłuszczowych, a także wspomaga obniżaniu tłuszczu we krwi.
Lecznicze działanie pieprzu:
- działa rozkurczowo,
- obniża ciśnienie tętnicze,
- dotlenia tkanki,
- działa antyoksydacyjnie,
- stosowany miejscowo wykazuje działanie znieczulające, (uwaga może powstać zaczerwienienie i podrażnienie skóry)
- olejek pieprzowy zewnętrznie przynosi ulgę w stanach zapalnych i w dolegliwościach reumatycznych,
- przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie,
- aktywizuje kubki smakowe do zwiększonej produkcji kwasu solnego,
- bierze udział w procesie trawienia, zmniejsza kolki i wzdęcia,
- zwiększa łaknienie dla niejadków,
- posiada właściwości antyseptyczne, antybakteryjne, jak również przeciwzapalne,
- może zadziałać przeciwbólowo przy migrenie,
- działanie antyrakowe i depresyjne,
- oczyszcza śluzówkę m.in. nosa i gardła dobroczynnie działając na układ oddechowy,
- w połączeniu z solą złagodzi ból zęba i poprawi oddech,
- pieprz plus olejek goździkowy nałożony na bolące dziąsło da nam ukojenie,
- na skórze zwiększa poziom melanocytów (komórek pigmentowych), możemy polecić osobom chorym na bielactwo, zachowujemy umiar w stosowaniu pieprzu wszystkim z podrażnieniem żołądka oraz chorobami nerek.
Ostry smak przypraw i w tym pieprzu, powoduje rozgrzanie organizmu jak chili, imbir, goździki. Jest tez taki staropolski przepis, że wystarczy zmieszać szklankę maślanki z ¼ łyżeczki czarnego pieprzu oraz ¼ kminku i skonsumować ?.Wierzenia ludowe mówią także o fakcie zwalczenia lub łagodzenia bóli migrenowych poprzez połączanie pieprzu z cynamonem. Korzystnie jest dodawać pieprz do potraw, który wydobywa aromat i smak. Spożywanie pieprzu z naparem mięty pobudza wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia wchłanianie składników odżywczych.