Iwona Andrys

Oregano to zioło o charakterystycznym intensywnym zapachu i ostrym, korzennym smaku. Jest popularnym dodatkiem do potraw, szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Oregano jest także cenionym ziołem leczniczym, znanych jest wiele jego właściwości prozdrowotnych.
Zioło to jest bogate w naturalne antyoksydanty, witaminy A, C, K oraz minerały takie jak wapń, potas, żelazo i magnez. Dzięki zawartości olejku eterycznego, oregano posiada działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oraz wspomaga trawienie.
Oregano znajduje zastosowanie w leczeniu infekcji dróg oddechowych, problemów ze wzmożoną produkcją śluzu, stanów zapalnych skóry, bólów stawów oraz w walce z wolnymi rodnikami. Może być też pomocny w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, suchego kaszlu oraz przeziębienia.
Zioło oregano można spożywać jako dodatek do potraw, naparów ziołowych czy olejków eterycznych. Przed użyciem warto skonsultować się z lekarzem, szczególnie jeśli stosujemy jakiekolwiek leki, ponieważ oregano może oddziaływać z niektórymi z nich.

Olejek Lebiodka zwany Oregano jest jednym z najsilniejszych i wszechstronnych olejków eterycznych i ziół stosowanych w medycynie ludowej, obecnie stosowany i polecany w naturo terapii i wielu kuracjach leczniczych oraz w kuchni do przygotowania wielu potraw.

Jakie może posiadać działanie terapeutyczne?

  • antybakteryjne i antywirusowe,
  • wspomaga układ oddechowy przy infekcjach,
  • stosujemy przy inhalacji,
  • posiada działanie oczyszczające organizm, jelita, genitalia, układ krwionośny nerwy,
  • szerokie spektrum działania przeciwko pasożytom,
  • wspomaga organizm w walce z grzybem Candida Albicans i drożdżakami,
  • wzmacnia i stymuluje układ odpornościowy,
  • doskonale działa przeciwko bakterii Helicobacter Pylori, Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) i Escherichia coli,
  • posiada działanie antyoksydacyjne,
  • wspomaga trawienie,
  • skuteczny na helicobakter pylorri i  Escherichia coli

Co zawarte jest w składzie OREGANO?

  • zawiera fenole takie jak karwakrol i tymol,
  • kwasy fenolowe, flawonoidy, fitosterole i katechiny,
  • magnez, cynk, potas, żelazo i wapń,
  • witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6,
  • witaminy A, E, K i kwas foliowy,
  •  błonnik,

Zachowaj ostrożność przy stosowaniu olejku Oregano. Najczęściej w zależności od stężenia powinno się olejek oregano rozcieńczać z oliwką.

Shopping Cart
Scroll to Top