Melisa to roślina z rodziny jasnotowatych, która posiada wiele właściwości leczniczych i aromatycznych. Jej łacińska nazwa to Melissa officinalis. Roślina ta występuje głównie w krajach o klimacie umiarkowanym, a w Polsce jest często uprawiana jako roślina ozdobna. Melisa posiada działanie uspokajające, przeciwbakteryjne, przeciwskurczowe oraz przeciwdepresyjne. W ziołolecznictwie wykorzystuje się przede wszystkim liście melisy, które zawierają olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki oraz kwasy organiczne. Melisa jest stosowana w leczeniu nerwic, bezsenności, niestrawności, dolegliwości trawiennych oraz stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Melisę można spożywać w postaci herbaty, naparów, nalewek czy też jako dodatek do potraw i deserów. Dzięki swoim właściwościom leczniczym melisa cieszy się popularnością w ziołolecznictwie, a także w kosmetyce naturalnej. Jest również często stosowana jako środek odstraszający owady, dzięki swojemu silnemu zapachowi. Warto jednak pamiętać, że przed rozpoczęciem stosowania melisy w celach leczniczych zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, szczególnie jeśli przyjmowane są inne leki.