Iwona Andrys

Imbir to roślina z rodziny imbirowatych, pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej. Jest ceniony zarówno ze względu na walory smakowe, jak i lecznicze. W tradycyjnej medycynie chińskiej oraz indyjskiej imbir jest uważany za jedno z najważniejszych ziół o działaniu rozgrzewającym i przeciwzapalnym.
Główne właściwości imbiru to przede wszystkim:
– działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe,
– poprawa trawienia i łagodzenie dolegliwości żołądkowych,
– wzmacnianie odporności organizmu,
– regulacja poziomu cukru we krwi,
– poprawa krążenia krwi.
Imbir jest stosowany w ziołolecznictwie w celu leczenia różnych dolegliwości, m.in.:
– przeziębień i grypy,
– bólów mięśni i stawów,
– niestrawności i problemów gastrycznych,
– nudności i wymiotów,
– stanów zapalnych skóry.
Imbir można spożywać na wiele sposobów, m.in. dodając go do herbaty, potraw, soków czy nalewek. Można również stosować go zewnętrznie, np. w postaci okładów lub olejków eterycznych. Warto jednak pamiętać, że imbir może powodować interakcje z niektórymi lekami, dlatego przed rozpoczęciem jego stosowania w celach leczniczych zawsze warto skonsultować się z lekarzem.

Shopping Cart
Scroll to Top