Gałka muszkatołowa to orientalna przyprawa, która ma wiele właściwości prozdrowotnych i wykorzystywana jest w kuchni do wielu potraw oraz posiada oryginalny smak, który stosuje się w cukiernictwie. Wykorzystuje się ją do mięsa, owoców morza, wypieków np piernika, ciasta na pizze oraz grzańców i rożnych odmian win. Duże jej dawki są dla nas niebezpieczne, może wywołać alergie, natomiast w niewielkich ilościach ma działanie wspomagające organizm:
- korzystnie wpływa na trawienie, może być profilaktyka wrzodów żołądka – dodawana w niewielkiej ilości do potraw,
- wzmaga apetyt,
- wspomaga walkę z impotencją,
- wspomaga krążenie,
- wspomaga leczyć choroby układu oddechowego,
- zmniejsza dolegliwości stawowe,
- opóźnia procesy starzenia,
- działa wyciszająco na układ nerwowy, wg badań proszek muszkatołowy może działać podobnie jak inhibitory (MAO),
- posiada działanie antyoksydacyjne,
- hamują agregację (zlepianie się) płytek krwi – zapobiegają zakrzepom,
- składniki gałki muszkatołowej porównywalne są do grupy leków niesteroidowych – przeciwzapalnych (NLPZ),
Gałka muszkatołowa może być dla nas niebezpieczna w dużych dawkach, ponieważ działa jak afrodyzjak, stymuluje układ nerwowy i pobudza krążenie krwi, podnosząc libido i miłosne doznania. Substancja zawarta w gałce muszkatołowej to mirystycyna – olejek eteryczny, który jest halucynogenem. Olejek ten działa jak narkotyk i wywołuje zaburzenia percepcji, mogą powstać urojenia i halucynacje, w mniejszych dawkach wywołuje niepokój. W gałce jest niewielka ilość tego olejku, wiec nie wywołuje działania toksycznego. W olejku eterycznym znajduje się substancja cancerogenna – safrol, który może uszkadzać wątrobę.
Wartości odżywcze jakie możemy znaleźć w gałce muszkatołowej:
- Białko
- Tłuszcz ( nasycony, wielonienasycony i jednonienasycony)
- Węglowodany
- Błonnik
- Witaminy z grupy B, witamina A, witamina C,
- Minerały – wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód , cynk,
Jakie może mieć działanie gałka muszkatołowa?
- stymuluje układ nerwowy i dlatego może wpływać na funkcje seksualne u ludzi, czyli korzystnie działa na potencję,
- olejek z gałki muszkatołowej może być stosowany zewnętrznie, łagodzi bóle reumatyczne, dolegliwości stawów i ścięgien,
- eugenol, który jest zawarty w gałce oraz goździkach ma działanie przeciwzapalne dzięki, czemu może zapobiega uszkodzeniu błony śluzowej żołądka i chronić nas przed helicobactere pylorii
Najbardziej intensywny smak i aromat ma świeżo starta gałka, którą dodajemy na koniec przygotowywanych potraw.
Poza tym gałka muszkatołowa jest składnikiem wielu mieszanek ziołowych oraz indyjskiej herbaty Masala czaj.