Iwona Andrys

Gałka muszkatołowa to orientalna przyprawa, która ma wiele właściwości prozdrowotnych i wykorzystywana jest w kuchni do wielu potraw oraz posiada oryginalny smak, który stosuje się w cukiernictwie. Wykorzystuje się ją do mięsa, owoców morza, wypieków np piernika, ciasta na pizze oraz grzańców i rożnych odmian win. Duże jej dawki są dla nas niebezpieczne, może wywołać alergie, natomiast w niewielkich ilościach ma działanie wspomagające organizm:

  • korzystnie wpływa na trawienie, może być profilaktyka wrzodów żołądka –  dodawana w niewielkiej ilości do potraw,
  • wzmaga apetyt,
  • wspomaga walkę z impotencją,
  • wspomaga krążenie,
  • wspomaga leczyć choroby układu oddechowego,
  • zmniejsza dolegliwości stawowe,
  • opóźnia procesy starzenia,
  • działa wyciszająco na układ nerwowy, wg badań proszek muszkatołowy może działać podobnie jak inhibitory (MAO),
  • posiada działanie antyoksydacyjne,
  • hamują agregację (zlepianie się) płytek krwi – zapobiegają zakrzepom,
  • składniki gałki muszkatołowej porównywalne są do grupy leków niesteroidowych  – przeciwzapalnych (NLPZ),

Gałka muszkatołowa może być dla nas niebezpieczna w dużych dawkach, ponieważ działa jak afrodyzjak, stymuluje układ nerwowy i pobudza krążenie krwi, podnosząc libido i miłosne doznania. Substancja zawarta w gałce muszkatołowej to mirystycyna  – olejek eteryczny, który jest halucynogenem. Olejek ten działa jak narkotyk i wywołuje zaburzenia percepcji, mogą powstać urojenia i halucynacje, w mniejszych dawkach wywołuje niepokój.  W gałce jest niewielka ilość tego olejku, wiec nie wywołuje działania toksycznego. W olejku eterycznym znajduje się substancja cancerogenna – safrol, który może uszkadzać wątrobę.

Wartości odżywcze jakie możemy znaleźć w gałce muszkatołowej: 

  • Białko
  • Tłuszcz ( nasycony, wielonienasycony i jednonienasycony)
  • Węglowodany
  • Błonnik
  • Witaminy z grupy B, witamina A, witamina C,
  • Minerały – wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód , cynk,

Jakie może mieć działanie gałka muszkatołowa?

  • stymuluje układ nerwowy i dlatego może wpływać na funkcje seksualne u ludzi, czyli korzystnie działa na potencję,
  • olejek z gałki muszkatołowej może być stosowany zewnętrznie, łagodzi bóle reumatyczne, dolegliwości stawów i  ścięgien,
  • eugenol, który jest zawarty w gałce oraz goździkach ma działanie przeciwzapalne dzięki, czemu może zapobiega uszkodzeniu błony śluzowej żołądka i chronić nas przed helicobactere pylorii
    Najbardziej intensywny smak i aromat ma świeżo starta gałka, którą dodajemy na koniec przygotowywanych potraw.
    Poza tym gałka muszkatołowa jest składnikiem wielu mieszanek ziołowych oraz indyjskiej herbaty Masala czaj.
Shopping Cart
Scroll to Top