Cynamon to aromatyczne zioło pochodzące z kory drzewa cynamonowego (Cinnamomum verum). Jego charakterystyczny słodko-ostry smak i zapach sprawiają, że jest popularnym dodatkiem do potraw, deserów i napojów.
Właściwości cynamonu są szeroko doceniane w ziołolecznictwie. Zawiera on wiele cennych składników, takich jak eugenol, kwas cynamonowy, flawonoidy i antocyjany, które posiadają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.
Zastosowania cynamonu w ziołolecznictwie obejmują m.in.:
– łagodzenie dolegliwości trawiennych, takich jak wzdęcia, bóle brzucha i niestrawność
– poprawę krążenia krwi i regulację poziomu cholesterolu
– wspomaganie procesu odchudzania poprzez stymulację metabolizmu
– łagodzenie bólów menstruacyjnych
– poprawę odporności organizmu i walkę z infekcjami
Cynamon można spożywać w postaci herbaty, przyprawy do potraw, suplementów diety oraz olejku eterycznego. Warto jednak pamiętać, że zbyt duża ilość cynamonu może być szkodliwa dla zdrowia, dlatego zaleca się zachowanie umiaru w jego spożyciu. Przed rozpoczęciem kuracji cynamonem zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub specjalistą od ziołolecznictwa.
Cynamon pozyskiwany jest z kory drzew cynamonowców, które pierwotnie występowały tylko we wschodniej i północno-wschodniej Azji, roślina ta należy do roślin leczniczych. Już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o cynamonie i jego właściwościach rozgrzewających w chińskiej księdze zielarskiej.W połączeniu z miodem zmniejsza ból stawów oraz ma działanie przeciwstarzeniowe.
Właściwości cynamonu:
- środek wspomagający i pobudzający krążenie, poprawia dopływ krwi do mózgu,
- rozjaśnia umysł, lepsza pamięć, poprawia koncentracje, wspomaganie leczenia migreny,
- wspomagający trawienie,
- utrzymujący higienę jamy ustnej,działanie dezynfekujące,
- wspomaga terapie p/bólowe zwłaszcza bóle menstruacyjne,
- profilaktyka i wspomaganie infekcji, działanie rozgrzewające,
- działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne,
- ekstrakt z cynamonu ma działanie p/ grzybicze zwłaszcza grzyb Candida Albicans oraz hamuje wzrost chorobotwórczych pleśni i drożdżaków na Salmonella typhimurium i Escherichia coli,
- chroni jedzenie przed psuciem,
- posiada właściwości przeciwzapalne,
- wspomaga apetyt,
- działa jak afrodyzjak zwłaszcza na płeć żeńską,
- wspomaga przemianę materii,
- posiada działanie antyoksydacyjne, poprawia nastrój,
- może obniżyć poziom cukru we krwi,
- reguluje poziom cholesterolu,
- wspomaga krzepnięcie krwi…
Mity i Fakty o cynamonie?
Cynamon zawiera kumarynę i w większej ilości może wykazywać działanie szkodliwe dla organizmu ludzkiego, zwłaszcza wątroby i nerek. Kumaryna wykazuje działanie uspokajające, relaksujące na mięśnie gładkie i prążkowane, przeciwobrzękowe i przeciwbólowe, oraz w małych ilościach ma działanie p/nowotworowe. Jedna płaska łyżeczka cynamonu tygodniowo jest bezpieczna dla organizmu i badania nie wykazały szkodliwego wpływu cynamonu na organizm ludzki, jest to działanie jest prewencyjne. Ostrożnie podchodzić powinny osoby z wrzodami żołądka, które korzystają z walorów smakowych do ciast i innych potraw.