Cebula to antybiotyk z kilku wiekową tradycją, lek, który znajduje się w zasięgu ręki w każdym domu i może służyć jako pierwsza pomoc. Cebula dla nas ma charakterystyczny smak i stosowana jest bardzo często do przygotowywania posiłków w różnych regionach Świata. Cebula zawiera glikozydy, w tym dwusiarczek alilo-propylowy, składnik odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych cebuli. Enzymy zawarte w niej jak fermenty, wspomagają trawienie i metabolizm. Cebula posiada również wartości odżywcze tj: witaminy A, B, C i E, flawonoidy, glukokininę – hormon roślinny posiadający właściwości przeciwcukrzycowe oraz składniki mineralne tj: siarka, wapń, potas, magnez, żelazo, mangan, fluor, fosfor. się w bulwie cebuli. Działanie cebuli jest podobne do działania czosnku. Zarówno czosnek, jak i cebula jest silnym antybiotykiem i posiada wiele właściwości leczniczych.
Jakie właściwości posiada cebula?
- sok z cebuli ma działanie antybiotyczne,
- działanie antyseptyczne,
- niszczy bakterie (w tym również gronkowca),
- wspomaga walkę organizmu z wirusami,
- cebula jest stosowana do leczenia zmian ropnych skóry, czyraków i pęknięć, oparzeń, (stosujemy okłady),
- wspomaga organizm przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej, która występuje przy cukrzycy (odpowiada za to Hormon roślinny (glukokinina) cebula jest dobrym i prostym uzupełnieniem leczenia cukrzycy,
- posiada działanie przeciwzapalne i wykrztuśne,
- wspomaga leczenie stanów zapalnych zatok, gardła, krtani i oskrzeli,
Polecam bulion cebulowy tzw syrop, który stosowały nasze babcie na infekcje, anginy, kaszel itd..Cebulę można jeść pod różną postacią np. smażona ugotowana i na surowo w sałatce.