Owoce Acai (czytaj: asai) – Euterpe oleracea

Sensacyjne odkrycie ostatnich lat działania i korzystnego wpływu na zdrowie owoców  Acai . Występują one w deszczowych lasach Amazonii  i miejscowi mieszkańcy (tubylcy) używają tego owocu od wieków zarówno w tradycyjnych kuracjach, jak i w codziennej diecie w tym również u niemowląt od 6 miesiąca życia. Jest to rewelacyjny i najsilniejszy  antyoksydant posiadający  najwyższy wskaźnik ORAC, określający zdolność do pochłaniania reaktywnych form tlenu. Acai hamuje procesy utleniania i powstawania wolnych rodników, które tworzą się w naszym organizmie na skutek stresu, używek, przyjmowania niektórych leków oraz  spożywania zanieczyszczonej i przetworzonej żywności. Wolne rodniki uszkadzają komórki, przez co niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu i przyspieszają procesy starzenia.

Acai zawiera kilka różnych rodzajów antyoksydantów. Jednymi z nich są antocyjany, które zapewniają jagodzie acai intensywną, purpurową barwę. Kolejnym jest kwas elagowy, którego nazwę warto zapamiętać,gdyż jest to cenny składnik roślinny, będący przedmiotem wielu ostatnich badań naukowych. Jagody acai zawierają również znaczne ilości fitosteroli i fitohormonów ważne dla kobiet w okresie menopauzalnym.

Ważne  – przeczytaj, Twój czas jest drogocenny tj. ta informacja!

KWAS ELAGOWY

Badania wykazują, że kwas elagowy ma silne właściwości przeciwnowotworowe, antymutagenne antyoksydacyjne  i przeciwzapalne .

 Na podstawie wielu badań stwierdzono, że kwas elagowy wykazuje właściwości przeciwnowotworowe– likwidują wolne rodniki i mogą inaktywować kancerogeny!

Inaktywacja, utrata zdolności do aktywnego działania substancji czynnej, działanie zmierzające do wstrzymania, zmniejszenia aktywności substancji, która wcześniej była aktywna.

  • hamują prokancerogenne( sprzyjające powstawaniu raka)  drogi przekazywania sygnału,
  • działanie  stabilizujące  na procesy utrzymujące stabilność genetyczną komórki (geny opiekuńcze)
  • zmniejszają częstotliwość pojawiania się mutacji, ważne przy istniejących nowotworach…
  • wpływają ochronnie na DNA i ekspresję genów,
  • blokują enzymy prokancerogenne,
  • działają na wszystkich etapach rozwoju nowotworu,
  • wiążą prokancerogenne metale,
  • redukują peroksydację lipidów,
  • szybkie wydalanie substancji rakotwórczych – kancerogennych
  • aktywność transferazy S-glutationu, enzymu odpowiadającego między innymi za procesy detoksykacji, co wzmacnia efekt chemoprewencji
  • zapobiega miażdżycy oraz  wspomaga organizm w walce z istniejącą miażdżycą.

Chemoprewencja – stosowanie naturalnych lub syntetycznych substancji w celu zahamowania, odwrócenia lub opóźnienia procesu kancerogenezy. Chemoprewencję realizuje się poprzez zapobieganie przekształcania rozwijającego się nowotworu w złośliwą formę rakową.

W przeciwieństwie do chemioterapii, chemoprewencja ingeruje we wczesne etapy procesu nowotworzenia – przede wszystkim hamuje inicjację i promocję oraz nie uszkadza zdrowych komórek.

Acai to również WITAMINOWA BOMBA !

Zawiera cenne składniki odżywcze aminokwasy oraz witamiyę B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), niacynę, a także witaminę C oraz E. Te dwie ostatnie także mają działanie antyoksydacyjne! Owoce Acai to również cenne źródło składników mineralnych: żelaza, potasu, fosforu, wapnia oraz aminokwasów.

Organic Acai zawierający w składzie 100% soku z jagód acai, pochodzących z organicznych (ekologicznych) upraw, poświadczony certyfikatem!

Organic Acai ma naturalny, egzotyczny smak i zapach, nie zawiera dodatku cukru, konserwantów, barwników ani aromatów.

Produkt można stosować od 6 miesiąca. Polecany jest dla osób zdrowych w celach silnej profilaktyki przeciwnowotworowej oraz dla osób starszych i obłożnie chorych.

Dlaczego właśnie Organic Acai CaliVita

Badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Newcastle w Anglii wykazało, że rośliny uprawiane na farmach ekologicznych zawierają więcej cennych witamin i antyoksydantów, które wspierają funkcje fizjologiczne organizmu! Co więcej, organiczne produkty mają wyższą zawartość składników mineralnych, ogranicza się używanie nawozów sztucznych, pestycydów oraz innych chemicznych środków ochrony roślin i przyspieszających wzrost oraz rozwój, przez co proces dojrzewania trwa dłużej, a witaminy i składniki mineralne mają więcej czasu na zgromadzenie się w roślinie.

Pomyśl już dzisiaj o profilaktyce i nie czekaj na chorobę…

Scroll to Top