Coraz częściej  w Polsce zwraca się uwagę na dietę ubogą w ryby, które stanowią jedno z najbogatszych źródeł kwasów Omega 3.  Zauważając podobną tendencję żywieniową u siebie, wprowadziłam do codziennej diety preparat Omega 3 Concentrate firmy CaliVita. Preparat ten zawiera silnie skoncentrowany, czysty wyciąg z oleju ryby oceanicznej o idealnych proporcjach kwasów tłuszczowych EPA : DHA (3:2).  Ich pozytywne działanie na organizm ludzki zostało już dawno sprawdzone. Są dobrze znane z szerokiego spektrum działania na nasz organizm; np.

  • łagodzenie dolegliwości reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • łagodzenie objawów alergii, astmy ,
  • zapobieganie miażdżycy,
  • profilaktyka rozwoju choroby wieńcowej,
  • regulacja cholesterolu i wspieranie wątroby, podnoszenie dobrego cholesterolu HDL
  • wspomaganie leczenia nadciśnienia tętniczego,
  •  wspomaganie leczenia chorób skóry, egzemy, sucha szorstka skóra nabiera elastyczności,

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to również  istotny element komórek nerwowych oraz błon komórkowych. To one sprawiają , że nasze komórki ciągle narażone są na proces dehydracji, pozostają elastyczne i jędrne, a  ich brak w organizmie doprowadza do rozszczelnienia ścian jelit i przenoszenia resztek pokarmowych do wewnątrz organizmu.

Dla mnie, ponieważ jestem młodą mamą, najistotniejsze jest działanie kwasów Omega 3 na prawidłowy rozwój układu nerwowego, wzroku i mózgu u dzieci we wczesnym okresie ich życia.  Wyczytałam również, że dzieci matek , które przyjmują kwasy Omega 3  wykazują lepszą koordynacje ruchowo – wzrokową oraz prawidłowy rozwój funkcji poznawczych, narządu mowy i wzroku.  Świadoma korzyści zadbałam o suplementację kwasami Omega 3 w okresie ciąży i karmienia piersią.  Teraz podaje jedną kapsułkę dziennie mojemu już 4 letniemu dziecku, które jest zdrowe, wspaniale się rozwija oraz  tryska energią i pogodą ducha.

Agata Hempolińska-Nowik

Scroll to Top