Jak powinniśmy zabezpieczać się przed atakiem gronkowca:
Niebezpieczne jest ukryte nosicielstwo i często zdarza się to u personelu szpitalnego lub w przedszkolu i dotyczy to osób, które nie chorują. Jakie mogą być objawy zatrucia toksynami gronkowca?
Wszystkie gronkowce posiadają swoje mechanizmy zjadliwości, enzymy proteolityczne i toksyny. Bakterie gronkowca złocistego skupiają się w grona tworząc skupiska komórek, co sprawia, że wewnetrzną warstwa nie jest niszczona przez system odpornościowy, usytuowana jest wewnątrz grona i wtedy bezpiecznie rozmnażają się. Takie skupiska bakterii mogą powodować bardzo groźne dla zdrowia mikrozatory w pęcherzykach płucnych, w naczyniach włosowatych i w mózgu. Wirulencja czyli ich zjadliwość wiąże się z sumą czynników, wśród których są m.in. koagulazy, hemolizyny, lipazy, proteazy, fibrynolizyna, hiarulonidazy – toksyny S. aureus.
Koagulaza – powoduje aktywację kaskady krzepnięcia krwi.Sugeruje się, że gronkowce opłaszczone fibryną są odporne na fagocytozę, co dodatkowo zwiększa ich złosliwość czyli zdolność wnikania, namnożenia się oraz uszkodzenia tkanek.
Oczywiście poszczególne gatunki a nawet szczepy gronkowców posiadają tylko niektóre z nich. Niezwykle ciekawy sposób samoobrony bakterii przed działaniem naszego układu immunologicznego jest Koagulaza.
W momencie, kiedy gronkowiec bywa wychwytywany przez fagocyty, czyli komórki odpornościowe naszego organizmu, bakteria broni się wytwarzając koagulazę, która przyczynia się do tworzenia fibryny i tym samym powoduje aktywację kaskady krzepnięcia krwi i czyni bakterię gronkowca niedostępną dla fagocytów, czyli obrońców naszego organizmu.
Czy wiesz, że fagocyty – (komórki żerne w znaczeniu ogólnym, które wchłaniają i zazwyczaj trawią bakterie i krwinki) zwiększają 10-krotnie swoją skuteczność podczas wysokiej gorączki 39 stopni C! Nie zbijaj jej za szybko!!!