Jak powinniśmy zabezpieczać się przed atakiem gronkowca?

Jak powinniśmy zabezpieczać się przed atakiem gronkowca:

  • dbałość o system odpornościowy,
  • odpowiednia dieta, nieobciążająca osłabienie organizmu,
  • ograniczenie słodyczy,
  • stosowanie przetworów żywnościowych jak najmniej przetworzonych,
  • obecność w diecie owoców i warzyw,
  • ograniczenie produktów z zawartością konserwantów,
  • ćwiczenia fizyczne, ruch na świeżym powietrzu,
  • wietrzenie pomieszczeń,
  • dobry sen,
  • stosowanie probiotyków i prebiotyków 
  • Inhalacje np. Oregano Oil
  • ziołolecznictwo- medycyna naturalna.

Niebezpieczne jest ukryte nosicielstwo i często zdarza się to u personelu szpitalnego lub w przedszkolu i dotyczy to osób, które nie chorują. Jakie mogą być objawy zatrucia toksynami gronkowca?

  • słabość, zmęczenie,
  • spadek ciśnienia,
  • mdłości, wymioty, zatrucia, biegunka,
  • ciężkie zmiany skórne,
  • zespół wstrząsu toksycznego, śmierć.

Wszystkie gronkowce posiadają swoje mechanizmy zjadliwości, enzymy proteolityczne i toksyny. Bakterie gronkowca złocistego skupiają  się w grona tworząc skupiska komórek, co sprawia, że wewnetrzną warstwa nie jest niszczona przez system odpornościowy, usytuowana jest wewnątrz grona i wtedy bezpiecznie rozmnażają się. Takie skupiska bakterii mogą powodować bardzo groźne dla zdrowia mikrozatory w pęcherzykach płucnych, w naczyniach włosowatych i w mózgu. Wirulencja czyli ich zjadliwość wiąże się z sumą czynników, wśród których są m.in. koagulazy, hemolizyny, lipazy, proteazy, fibrynolizyna, hiarulonidazy – toksyny S. aureus.

  • enterotoksyny A, B, C1, C2, D, E, F – powodują zatrucia pokarmowe
  • hemolizyny – wywołują lizę erytrocytów Hemolizyna – substancja, zwykle białkowa lub lipidowa, zdolna do wywołania hemolizy, czyli rozpadu erytrocytów. Przykłady hemolizyn:
  • białka pochodzenia bakteryjnego – hemolizyna alfa gronkowca złocistego, egzotoksyna formująca kanały białkowe w błonach komórek docelowych 
  • przeciwciała – w immunologii termin hemolizyna oznacza dowolne przeciwciało, mogące rozpoznawać erytrocyty i powodować ich lizę przy udziale dopełniacza. Przeciwciała rozpoznające erytrocyty owcy mogą służyć do łatwego oznaczania aktywności dopełniacza 
  • lipidy – ramnolipidy produkowane przez bakterie Pseudomonas aeruginosa 

Koagulaza – powoduje aktywację kaskady krzepnięcia krwi.Sugeruje się, że gronkowce opłaszczone fibryną są odporne na fagocytozę, co dodatkowo zwiększa ich złosliwość czyli zdolność wnikania, namnożenia się oraz uszkodzenia tkanek. 

  • Eksfoliatyna (toksyna epidernonekrotyczna) – działa na warstwę ziarnistą naskórka powodując jej łuszczenie
  • Leukocydyna – uszkadza leukocyty, głównie granulocyty i makrofagi
  • Czynnik CF – ścina fibrynogen
  • Hialuronidaza – ułatwia wnikanie i rozprzestrzenianie się gronkowców
  • Fibrynolizyna – rozpuszczanie skrzepu i rozprzestrzenianie się procesu chorobowego
  • Penicylinaza – warunkuje oporność gronkowców na penicylinę

Oczywiście poszczególne gatunki a nawet szczepy gronkowców posiadają tylko niektóre z nich. Niezwykle ciekawy sposób samoobrony bakterii przed działaniem naszego układu immunologicznego jest Koagulaza.

W momencie, kiedy gronkowiec bywa wychwytywany przez fagocyty, czyli komórki odpornościowe naszego organizmu, bakteria broni się wytwarzając koagulazę, która przyczynia się do tworzenia fibryny  i tym samym powoduje aktywację kaskady krzepnięcia krwi i czyni bakterię gronkowca  niedostępną dla fagocytów, czyli obrońców naszego organizmu.

Czy wiesz, że fagocyty – (komórki żerne w znaczeniu ogólnym, które wchłaniają i zazwyczaj trawią bakterie i  krwinki) zwiększają 10-krotnie swoją skuteczność podczas wysokiej gorączki 39 stopni C! Nie zbijaj jej za szybko!!!

Scroll to Top