Enzymy przewodu pokarmowego
Człowiek, aby mógł się rozwijać, wzrastać i wykonywać podstawowe funkcje życiowe musi się odżywiać. Poprzez ten proces każda komórka organizmu otrzymuje niezbędne substancje. Pobrany pokarm ma najczęściej taką postać, która uniemożliwia bezpośrednie wykorzystanie go i dlatego poddany jest działaniu czynników mechanicznych (obróbka mechaniczna) i chemicznych (obróbka chemiczna, trawienie), co doprowadza je do takiej postaci, w której mogą zostać wchłonięte.
Obróbka ta odbywa się w układzie pokarmowym. Pokarmy zawierają składniki odżywcze, jakimi są węglowodany, białka, tłuszcze oraz witaminy, sole mineralne i woda. Węglowodany, białka, tłuszcze spożywane są w zazwyczaj w postaci wymagającej obróbki mechanicznej pokarmów, tak aby enzymy soków trawiennych mogły rozłożyć je na podstawowe wchłanialne składniki, którymi są cukry proste, aminokwasy i kwasy tłuszczowe. Witaminy i sole mineralne są uwalniane z pokarmów dzięki obróbce mechanicznej, a tylko w mniejszym stopniu na skutek działania czynników chemicznych. Enzymy trawienne są hydrolazami, czyli enzymami, które z udziałem cząsteczki wody katalizują rozkład wiązań, dzięki którym podstawowe związki organiczne: cukry proste, aminokwasy, kwasy tłuszczowe i glicerol tworzą złożone składniki pokarmowe. Bez nich nie bylibyśmy w stanie pobierać składników odżywczych z pokarmy, w konsekwencji normalnie żyć.
Wraz z wiekiem wydolność procesów trawiennych zmniejsza się. Przede wszystkim pojawia się zmniejszona zdolność do żucia, a także stany zapalne gruczołów produkujących enzymy powodowane przez stres, ciągły pośpiech. Zaburzenia trawienia nie są tylko problemem osób starszych, mogą pojawić się w każdym okresie życia, jako wynik pewnych predyspozycji osobniczych, oraz złego stylu życia. Kiedy Twój układ trawienny zawodzi i masz ciągłe poczucie ciężkości po posiłku, uzupełnianie enzymów może przynieść Ci ulgę.
Polecam
W przewodzie pokarmowym człowieka występuje ogromna ilość różnorodnych mikroorganizmów, określanych mianem flory jelitowej. Większość z nich żyje w symbiozie z ludzkim organizmem, a jednocześnie są one niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Lactobacillus acidophilus zawarty w produkcie Ac Zymes Plus to szczególnie odporne i użyteczne bakterie, które chronią nasz przewód pokarmowy i tworzą niesprzyjające środowisko dla różnorodnych, szkodliwych patogenów, wzmacniając w ten sposób nasz system immunologiczny.