Grupa krwi 0 pochodzi od przodków Cro-Magnam, którzy pojawili się około 40 tysięcy lat p.n.e. W czasie tym ludzie polowali w zorganizowanych grupach na zwierzynę. Białka pochodzenia zwierzęcego było ich pokarmem. W książce “Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” Jamsa D’Adamo i Catherine Whithey został przedstawiony następujący podział dla grupy krwi O.

Cechy i skłonności tych ludzi to:

  • zjadacz mięsa,
  • odporny układ pokarmowy,
  • nad aktywność układu odpornościowego,
  • nietolerancyjny na adaptacje dietetyczne i środowiskowe,
  • lepiej reaguje na stres przy intensywnej aktywności fizycznej,
  • efektywny metabolizm jest mu niezbędny, aby pozostać szczupłym i naładowanym energią.

Wybicie zwierzyny w granicach własnego rejonu łowieckiego zmusiło człowieka do szukania pożywienia i dalekich wędrówek. Doprowadziło to do współzawodnictwa o pozostałe mięso. Współzawodnictwo prowadziło do wojny, a wojna do dalszych migracji.-tak powstaje następna grupa krwi .
Grupa “0″ – to osoby dynamiczne, żywiołowe, odpowiedzialne, sprawdzające się w ekstremalnych warunkach. Wytrwale dążą do wytyczonych celów. Nie lubią krytyki i są czasami zbyt uparte.

Osoby posiadające grupę krwi 0 dobrze radzą sobie w sytuacji krótkotrwałych stresów – odpowiednia mobilizacja.
Przedłużający stres i napięcie nerwowe powoduje wybuchowość i powstają zaburzenia metaboliczne pod wpływem stresu , co jest przyczyną przybierania na wadze, może pojawić się nawet cukrzyca i choroby o podłożu zapalnym tj :

  • stany zapalne stawów,
  • zwyrodnienia stany zapalne śluzówek,
  • mogą nasilać się alergie,
  • niedoczynność tarczycy.

Osoby z grupą krwi O regenerują się w ruchu i intensywnych ćwiczeniach.
Odżywianie się zgodnie z grupą krwi, korzystnie wpływa na odporność immunologiczną organizmu. Zawarte w pokarmach lektyny są czynnikiem wpływającym na Twoją odporność i równowagę, homeostazę organizmu. Jeżeli podane z żywnością lektyny są niezgodne z antygenami naszej grupy krwi, to wchodzą w reakcje ze specyficznymi elementami różnych komórek (krwinek czerwonych, komórek błony śluzowej jelit) co prowadzi do jej uszkodzenia. Jelito nie może przepuścić więcej niż 5 %.spożywanych lektyn. Pomiędzy krwią a Twoimi posiłkami zachodzi reakcja chemiczna. Lektyny – białka, współdziałając z antygenami mają właściwości aglutynujące czyli zlepiające krwinki lub nie powodujące zlepiania. Zlepianie krwinek może powodować szereg problemów ze zdrowiem. Polecam zestaw witamin, minerałów i ziół dla tej grupy krwi O

Scroll to Top