Grupa krwi B rozwinęła się miedzy 10.000, a 15.000 rokiem p.n.e. W rejonie Himalajów. W związku z migracja plemion powstały dwie podgrupy krwi B. Główne żywienie oparte było na mięsie i produktach mlecznych, choć azjaci uważali ze to barbarzyństwo. Korzystanie z produktów mlecznych te produkty nie służą również tej grupie, choć jest to grupa, która najbardziej je toleruje. Grupa „B” – to osoby niezależne i skomplikowane. Często zajmują kierownicze stanowiska. Ich zawodową zaletą jest kreatywność i możliwość koncentracji, są dobrymi obserwatorami. Są to ludzie stworzeni do realizacji wielkich zamierzeń. W zespole ich osobowość może utrudniać pracę, są aktywni i twórczy.
Jaki jest charakter grupy krwi B ?
Lektyny a grupa krwi B?
Pod wpływem szkodliwego działania lektyn pokarmowych dochodzi do zwiększonej przepuszczalności błony śluzowej jelit. Doprowadza to do przenikania substancji szkodliwych dla naszego organizmu. Lektyny są potężną siłą w przyrodzie.
Grupa krwi B ma podobne lektyny i jest najmniej odporna na bakterie, nie potrafi ich odróżnić od swoich zdrowych komórek. Lektyny białkowe w żywności, które nie są zgodne z Twoim antygenem grupy krwi mogą zaatakować Twój organizm i zawsze najsłabszy punkt dla danej grupy krwi. Lektyny różnią się w zależności od tego z jakich produktów pochodzą. Różnią się swoja budową i strukturą, np. lektyna z pszenicy ma odmienną strukturę od lektyny z soi i przyłącza się do innej kombinacji cukrów.
Tkanka nerwowa jest bardzo wrażliwa na aglutynujący, zlepiający efekt lektyn żywnościowych. Jest to bardzo ważne dla wspomagania leczenia różnych zaburzeń. Grupa krwi słabo toleruje gluten. GLUTEN występuje w ziarnach zbóż pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa i nadaje kleistość i ciągliwość mące po zmieszaniu jej z wodą.
Cechy i skłonności osób z grupą krwi B
mają potencjalnie największe możliwości przystosowawcze do radzenia sobie ze stresem, kompromis pomiędzy skrajnościami prezentowanymi przez grupy “A” i “0″.